ЛІЦЕЙСЬКА ЗБІРКА ЕСЕ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ "МІЙ ШЕВЧЕНКО"

Безруков Роман,

учень 8 - МТ класу

Шевченко — герой нашого часу

Ти нам залишив прагнення високі,

Шляхи священні, по яких іти.

Твого сумління й мужності уроки

Ми бережем і будем берегти.

Микола Палієнко

Щовесни, у березні, в Україні проходять заходи, присвячені Шевченківським дням. Але зараз моя Батьківщина переживає складний період. Українцям завжди нелегко давалася свобода: і в часи давноминулі, і сьогодні мивиборюємо її ціною власного життя.

Одним із славетних борців за незалежність вітчизни є наш поет. Ще дитиною, у ранньому віці, залишившись без батьків, голодуючи, Тарас не загинув, не зник. Тонка лірична натура, він бажав навчатись, відкрив у собі покликання до мистецтва, став майстром пера і слова. Не боявся висловлювати свої думки, прославляти Україну, засуджувати її ворогів. Поет кинув виклик тиранії і кріпацтву.

Для мене він взірець безмежної любові до рідної землі і мови, до Дніпра, до українського народу:

Я так її, я так люблю

Мою Україну убогу,

Що проклену святого бога,

За неї душу погублю!

Як і в ті далекі часи, його поезія й сьогодні додає сміливості, мужності і впевненості в боротьбі з ворогами. Шевченко хотів побачити свою країну вільною і незалежною, хотів добробуту і щастя українському народові, прагнув бачити Батьківщину на рівні світових держав. «Я радий, що можу додати свій голос до тих, хто цінує великого поета Тараса Шевченка. Ми вшановуємо його за великий внесок у культуру не тільки України, яку він дуже любив і так промовисто описував, а й культуру світу. Його творчість є благородною частиною нашої історичної спадщини”, — так говорив Джон Ф. Кеннеді.

Під час звільнення Балаклії на Харківщині від окупантів українські військові зняли проросійський плакат, а під ним знайшли сюрприз — рядки Кобзаря та його портрет:

Борітеся — поборете,

Вам Бог помагає!

За вас правда,

За вас сила

І воля святая!

Пригадую відношення Тараса Григоровича до солдатчини, під час якої змушений був свої твори записувати до «захалявної» книжечки. Він терпіти не міг муштри і нелюдського ставлення до себе з боку військових. Але я більш ніж упевнений, щозараз Шевченкові зброя стала б у пригоді. Снайперська гвинтівка була б його пером, а клятий москаль в оптичному прицілі – мішенню. І він би не схибив, не залишив би ворогу жодного шансу. Які часи – такі й захоплення…

 

 

 

Альона Гайдаш,

учениця 8-ГМ класу

 Мій Шевченко

У кожного народу є свій пророк. Українцям доля подарувала Тараса Шевченка. Недарма ж у кожній оселі висів його портрет, прибраний вишиваним рушником.

Кріпак від народження. Сирота. Солдат у вигнанні. Академік живопису. Геніальний поет. Доля подарувала йому тільки 47 весен, а він так багато всього встиг. Його «Кобзар» – настільна книга справжнього патріота-українця, а відома, мабуть, у всьому світі пісня «Реве та стогне Дніпр широкий» мала б стати Державним Гімном України.

Мій улюблений вірш – «Садок вишневий коло хати». Тарас Григорович мріяв про щасливе гармонійне життя, а поезію писав, будучи ув’язненим у казематі. Яку ж силу духу мала ця людина, як до нестями любила свій рідний край!

Сім’я вечеря коло хати,

Вечірня зіронька встає.

Дочка вечерять подає,

А мати хоче научати,

Так соловейко не дає.

Затих український соловейко, не гудуть уже над вишнями хрущі… І нікого матері «научати»... Страшна війна спалила садки, німим став соловейко, розлетілись по засвітах діточки. Тому й приходиш ти до мене, Тарасе, у хвилини відчаю і безнадії; тому й бачу я тебе, мов янгола-охоронця, поряд із нашими воїнами. Ти не покинув нас, «дітей нерозумних», напризволяще. Ти з нами до кінця, бо

Нема на світі України,

Немає другого Дніпра…

Коли брудний чобіт окупанта зайшов у моє село на Херсонщині, усім мешканцям стало моторошно. Ніхто не міг повірити, що таке можливо у ХХІ сторіччі. Московити палили і руйнували все, що їм нагадувало нашу, українську, ідентичність: школи, дитячі садочки, бібліотеки, пам’ятники героям АТО… А я (от нерозумна!) попросила татка привезти мою вишиванку в уже деокупований Херсон. І він, наражаючи себе на небезпеку, пройшовши дев’ять блокпостів, здійснив мою божевільну мрію. Поезію «Мені однаково…» на онлайн-уроці я декламувала, здається, так, як ніколи в житті.

Пригадую слова з поеми «Кавказ», які прочитав на барикадах один із Героїв Небесної Сотні – Сергій Нігоян:

Борітеся — поборете!

Вам бог помагає!

За вас правда, за вас слава

І воля святая!

Це наразі той заклик, який слугує нам дороговказом у майбутнє. І я хочу пообіцяти тобі, Тарасе, що ми виконаємо твої заповіти. Низький уклін тобі, Кобзарю, всенародна любов і шана.


 

 

 

Мельничук Софія,

учениця 8-ГМ класу

 Кобзар – у моєму серці

Тарас Шевченко!

Досить було однієї людини, щоб урятувати цілу націю.

Остап Вишня

Про Тараса Шевченка я дізналася ще в початковій школі на уроці української літератури, коли вчителька розповідала нам про його першу збірку "Кобзар". Мене надихнула її розповідь, і я почала ще більше цікавитись поезією, а згодом узяла участь у конкурсі на краще читання віршів Шевченкаі посіла перше місце.

Тяжку долю Тараса Григоровича, напевно, знають усі. Він народився у сім’ї кріпаків, зазнав гірких сиротинських бід, але виявив неабияку впертість у бажаннінавчитися грамоти і живопису. Великою раною на серці митця були страждання селян-кріпаків, про яких він і писав. Своїми творами Тарас Шевченко засуджував панів, називав їх «лукавими» і боровся за правду.

Пророк, геній, справжній патріот України. Саме вірші Великого Кобзаря займають у моєму серці особливе місце. Наразі лихі часи переживає наша багатостраждальна земля: війна, розв’язана московією, завдає болю, невимовних страждань і мук героїчній нації українців. Перебуваючи понад рік в окупації, пишучи есе, я ще більше почала розуміти сенс Шевченкових слів. Укотре перечитуючи улюблені поезії з «Кобзаря», знаходжу для себе безліч відповідей на питання не тільки про події того часу, а й про майбутню долю українського народу.

Поема «Сон» нагадала мені події 24 лютого 2022 року, коли вся Україна була шокована підлим «братнім» вторгненням нелюдів-москалів:

У всякого своя доля

І свій шлях широкий,

Той мурує, той руйнує,

Той неситим оком

За край світа зазирає,

Чи нема країни,

Щоб загарбать і з собою

Взять у домовину.

Але в іншій своїй поемі – «Кавказ» – Тарас Григорович, засуджуючи загарбницьку політику російського самодержавства, утверджує безсмертя народу, прославляє його героїчну боротьбу з поневолювачами:

Борітеся – поборете,

Вам бог помагає!

За вас правда, за вас слава

І воля святая!

Безперечно, постать Великого Кобзаря – це той підмурівок, та основа, яка живить українську націю, дає їй сили й наснагу, надихає на перемоги. І я вірю, що зовсім скоро наша земля на повні груди вдихне повітря свободи. Інакше й бути не може!

 
 
 

Панченко Юлія,

учениця 8-ГМ класу

Слава Україні!

Україна. Бахмут. Пекло на землі. Випалений чорнозем, посічені осколками дерева… Глибочезні вирви від мін і снарядів. Понівечена бронетехніка. Розметані тіла рашистських зайд.

І ось тут, у шанцях, пліч-о-пліч із доблесними захисниками України, перебуваєш ти, Тарасе. З автоматом, у шоломі й броніку, закіптюжений, із слідами крові на обпаленому морозами й вітрами Донбасу обличчі. «Кобзар» – позивний, який давно вже став твоїм другим «я». Ви щойно відбили чергову вилазку вагнерівців. Ви герої! Я пишаюся вами!

Саме таким постає переді мною Тарас Шевченко, коли заплющую очі й намагаюся заснути. Такий же, як на портреті в кабінеті української літератури: суворий погляд, зморшки на чолі, великі сиві вуса і очі… Глибокі, повні смутку й болю. Так, йому болить, бо ж попереджав нас не довіряти москалеві, пам’ятати свою історію, чиїх батьків ми діти.

Слова Тараса Григоровича «Кохайтеся чорнобриві, Та не з москалями, Бо москалі – чужі люде, Роблять лихо з вами…» зараз є духовним гаслом українців.

Якби за часів генія прагнення до волі, національної гідності відстоювали за допомогою зброї, поет би першийзаписався до лав військових формувань України. Але Шевченко боровся словом проти імперії зла, а сьогодні їй протистоїть наша вільнолюбна держава і весь світ. Великий Кобзар – той, чия філософія полягала у визволенні рідного краю та українців з-під імперського гніту, чиї твори відновлювали історичну правду й справедливість. Багато часу спливло, а практично нічого не змінилося – ні в самій росії, ні у відносинах північного сусіда з Україною. Видно, як і тоді, московити й досі вважають нашу землю своєю і не можуть змиритися з тим, що Україна – суверенна, незалежна.

Доля цієї землі склалася так, що весь час її шматували на частини і не знала вона спокою від лютих ворогів. Наш народ пройшов через горнило битв із татаро-монголами, кривавих боїв зі шляхетською Польщею, зазнав свавілля російського царя. Україна гідно здолала цей усіяний тернами шлях до незалежності. Наша земля, край, де народилися ми, нащадки славних лицарів минулого, – найбільша цінність, і ми готові битися за неї, жертвуючи своїми життями. Як це зробили Герої Небесної Сотні, як щодня демонструють світові захисники і захисниці на передовій. Якби ти, Тарасе, став свідком цієї «нереальної реальності», ти б ще написав безліч шедеврів – і літературних, і живописних. Про мужніх оборонців Маріуполя з батальйону «Азов», про херсонського відчайдуха, який із синьо-жовтим прапором заскочив на ворожий БТР, про сотні тисяч громадян, змушених рятуватися від цієї азійської орди, яка нищила і нищить усе, що зветься Україною.

Та ми сильна нація, ми знаємо, що таке воля, ми не терпимо рабства. І, як ніколи, пророчо звучать твої слова, Кобзарю:

І на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син, і буде мати,

І будуть люде на землі.

 
 

Ксенія Фертак,

учениця 8-МТ класу

Тарас Шевченко через призму сьогодення

Лютий 2023 року. Мітинги в містах Європи на підтримку України. І на цих зібраннях не лише українці: поляки, литовці, естонці,німці, італійці... Лунають різні гасла, серед яких Шевченкове «Борітеся — поборете, вам Бог помагає!» чи не найрідніше. Цілий рік минув, як без оголошення війни (як свого часу фюрер) на нашу рідну землю ступив брудний "лапоть" московита.

Ментальна Тарасова засторога щодо москалів звучить уже з перших рядків його поеми «Катерина»:

Кохайтеся, чорнобриві,

Та не з москалями,

Бо москалі — чужі люде,

Роблять лихо з вами.

У листі до старшого брата Микити Тарас, згадуючи тих, хто говорить «по-московському», піднімає проблему куди більш значну, ніж лихо для чорнобрових українок. Це проблема рідної мови, рідного слова. Сама ж Катерина, як і інші образи зганьблених жінок у подальшій творчості поета, символізує гірку долю України, поневоленої московщиною.

Але Шевченко бачить набагато глибше. Його сатирична поема «Сон», за словами І.Франка, стала «сміливим маніфестом слова проти темного царства». Цей твір спричинив арешт Тараса Григоровича, коли під час обшуку в кирило-мефодіївців було вилучено його рукопис. Автора ж — заслано до Оренбурга, а на вироку цар власноруч написав про заборону писати й малювати.

Так само, як і Шевченко на засланні, під час окупації люди, незважаючи на загрози життю, популяризували українську мову та культуру. Виходили на проукраїнські демонстрації, співали Гімн України, одягали вишиванки, кріпили собі на одяг синьо-жовті стрічки або несли в руках державні прапори. Саме там, на тимчасово окупованих територіях нашої неньки України, можна відкрити для себе нового Шевченка. І рядки його «Заповіту» пульсують у твоїх жилах, зачіпають кожен нерв змученої болем душі:

Як понесе з України

У синєє море

Кров ворожу... отойді я

І лани і гори —

Все покину і полину

До самого Бога

Молитися...

Сьогодні українці, які змушені рятуватися за кордоном, відчувають такий же сум за батьківщиною, але не можуть повернутися, бо це вкрай небезпечно. А багато хто з них залишився без домівки — і повертатися вже немає куди… Це дуже боляче, і треба мати громадянську мужність, зберігати в серці надію на перемогу добра над злом, правди — над кривдою. Ця туга, ця безмірна печаль добре знайома Тарасові Григоровичу:

І смеркає, і світає,

День божий минає,

І знову люд потомлений

І все спочиває.

Тільки я, мов окаянний,

І день і ніч плачу

На розпуттях велелюдних,

І ніхто не бачить,

І не бачить, і не знає…

Усе життя Кобзаря — це символ тернистого шляху боротьби за волю. Він не вписувався в рамки свого часу, тому що завше йшов попереду. Не мав страху і не запобігав перед авторитетами, не плазував і не просив. Його сила волі, наполегливість, уміння бачити світ під власним кутом зору, помножені на талант і працелюбність, дозволили стати йому тим, ким український народ пишатиметься вічно.

Ми, його нащадки,повинні брати приклад, як треба крок за кроком долати зневіру, комплекс меншовартості, не втрачати оптимізму й надіїу світле майбутнє України. І тоді справді навесні прийде перемога, а всі ми повернемося додому, відбудуємо нашу країну — і цей нескінченний лютий нарешті закінчиться.

 

 

 

Хацаюк Аліна,

учениця 8-ГМ класу

На відстані сльози

24 лютого. Ранок. П'ята година. Вибухи! Без оголошення війни росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Шок! Ступор! Безкінечні дзвінки… Нерозуміння ситуації… Гул у голові і свист у вухах… Якийсь сюрреалізм! Як узагалі таке можливо в ХХІ столітті?

І ось минув рік. Рік страждань, рік боротьби за незалежність, свободу і волю. Рік героїчного спротиву мого народу. Я, українка, вимушена перебувати за межами своєї Батьківщини. Життя за кордоном не таке легке, як здається на перший погляд. Щодня ти чуєш чужу мову, бачиш незнайомих тобі людей і намагаєшся звикнути до не властивої тобі культури. Ходиш до місцевої школи, вивчаєш історію не України, а європейської держави в той час, коли серце й душа вимагають лише українського.

Коли я бачу на вулицях, у вітринах модних бутиків чи на державних установах синьо-жовті кольори, мене огортає смуток, а нав’язлива думка свердлить мозок: чому я тут, що згубила тринадцятирічна дівчинка з сонячної Таврії за тисячі й тисячі кілометрів від рідної домівки? Відповіді шукаю у Шевченка. Сидячи у своєму маленькому сховку, як мантру, повторюю:

Мені однаково, чи буду

Я жить в Україні, чи ні.

Чи хто згадає, чи забуде

Мене в снігу на чужині –

Однаковісінько мені.

…Та не однаково мені,

Як Україну злії люди

Присплять, лукаві, і в огні

Її, окраденую, збудять...

Ох, не однаково мені.

І таких, як я, біженців від страшної, нічим не виправданої війни, багато. Кому, як не Тарасові Шевченку, знати, що таке чужина. Оренбург, Орська фортеця, Аральська експедиція, півострів Мангишлак підірвали здоров’я поета. Цар Микола І вважав його особистим ворогом через поему «Сон» («У всякого своя доля..»), авирок Шевченкові став вироком усій українській культурі. Але Тарас вистояв у цьому двобої, не зламався, не зрікся своїх переконань, не зрадив ані себе, ані Україну:

Не вмирає душа наша,

Не вмирає воля.

І неситий не виоре

На дні моря поле.

Не скує душі живої

І слова живого…

Поетичні рядки Кобзаря проникають у найглибші куточки душі, змушуючи серце прискорено битися. Україна знову бореться за своє місце під сонцем, за свою мову солов’їну, за національну культуру, за славну історію предків.

Час наче зупинився, більше немає ні минулого, ні майбутнього – тільки теперішнє. Тарасе, твоє слово – могутня і грізна зброя в нашому бойовому арсеналі, і ми будемо використовувати його, щоб ніхто й ніколи не мав жодного шансу поневолити горду волелюбну націю, ім’я якій – УКРАЇНЦІ!

 

 

Прибильський Ігор,

учень 10-ІМ класу

 Мій Шевченко

Шевченко – це той, хто живе в кожному з нас.

Олесь Гончар

Мій Шевченко – це затерта палітурка «Кобзаря», по якому вчилася моя бабуся, моя мама й тітонька і який весь час перечитує моя прабабуся. Від частого вжитку аж літери на сторінках в окремих місцях повитиралися. Звичайно, є й інші книги з поезіями Т. Шевченка, але чомусь саме цей екземпляр, з кольоровими вставочками і з українськими візерунками, став у родині найулюбленішим.

Більш – менш свідомо Шевченко увійшов у моє життя, мабуть, років у п’ять, коли в дитячому садочку в березні ми вчили перші вірші Кобзаря:

Тече вода край города.

Вода ставом стала.

Прийшло дівча воду брати,

Брало, заспівало.

Навряд чи ми тоді усвідомлювали всю красу поезії, але на все життя запам’ятали качечку, яка «ловить ряску, розмовляє з дітками своїми». Цей пейзаж був такий легкий, такий знайомий…

А потім у школі щороку ми дізнавалися щось нове про великого поета, художника, громадянина Тараса Шевченка. Аж поки нам не відкрилася уся глибина таланту й трагедії долі цієї людини. Важко було навіть уявити, скільки вже маленькому Тарасику довелося зазнати болю гіркого кріпацтва. Тринадцятилітнім він зрозумів:

Не дав мені Бог нічого!..

Але хлопчик тоді ще не знав, що доля приготувала для нього значно тяжчі випробовування й померти, «орючи на ниві», йому не судилося. Адже світ, який він бачив, відтворювався в його поетичному слові й майстерних замальовках. Прагнення до знань, до творчості в талановитого кріпака було таким великим, що ні знущання сільського диякона, ні тяжка доля козачка в пана Енгельгардта не могли здолати його бажання малювати. І хоч ніхто не сподівався, що з «ледащо» та «приблуди», як називали малого Тараса в дитинстві, буде який зиск, він уперто виборював своє право бути людиною.

Ми навіть не помічаємо того, що Шевченко супроводжує нас по життю завжди. Коли ми малі, він відкриває для нас красу навколишнього світу, коли дорослішаємо, розгортає перед нами величне полотно трагічної долі українського народу, якому й нині доводиться виборювати своє право на свободу, на вільну працю, на незалежність.

Уявляєте, як би звучало могутнє слово Кобзаря сьогодні, який уже тоді говорив:

Ляхи були, усе взяли,

Кров повипивали!..

А москалі і світ божий

В путо закували.

Не дарма, щоб підтримати бойовий дух наших захисників у жорстокій війні, яка триває ось вже другий рік, художник Вадим Печуркін одягнув поета у військову форму! Шевченкове слово живе в окопах, іде в бій разом з українськими бійцями:

Наша дума, наша пісня

Не вмре, не загине…

Ось де, люде, наша слава,

Слава України!

Мій Шевченко сьогодні в строю! Він на війні, він оплакує вбиті міста й села України, він веде в бій! Може, нарешті, сьогодні вже настане той момент, коли « на оновленій землі Врага не буде, супостата, А буде син і буде мати, і будуть люде на землі…»

І ми збудуємо сильну, вільну Україну, про яку так мріяв Кобзар! Турецький митець Назим Хікмет сказав: «Поки б'ються серця людей, звучатиме й голос Шевченка». Я б додав, що, поки на планеті Земля залишитиметься хоча б один українець, Шевченкове слово буде жити!

 


 

Чекотун Аріна,

учениця 9 - ГМ класу

Мій Шевченко
   Тарас Григорович Шевченко - людина, чиє ім’я відоме на весь світ. Він не тільки поет, але й ще мислитель, живописець та етнограф. Його твори перекладені багатьма мовами світу, адже несуть у собі глибоку жагу до волі та любов до рідної землі. Особливо яскраво звучать слова великого поета сьогодні, коли Україна в жорстокій та кривавій боротьбі залишається незламною, доводить усьому світу своє право не тільки на існування, але й на гідне місце серед інших країн. Рядки його віршів підіймають бойовий дух, допомагають повірити у краще, надихають на перемогу.
   Закликом звучать його слова: "Борітесь - поборите, Вам Бог помогає!” Вони пронизують серце кожного українця і об’єднують нас. Слова сповнюють душу гордістю за справжніх героїв Неньки-України, які через віки пронесли нескорений дух і незламний характер. Вірші Тараса - прості та щирі, мені подобається, що в них мудрість, яка переплетена з мрійливістю та любов’ю до життя. Іноді, коли я чимось стурбована або не можу розібратись у власних переживаннях, на допомогу приходять поради Кобзаря: вчитися чогось нового, не затьмарювати свою думку заздрістю, йти до своєї мети через усі перешкоди.
   Я впевнена, здійсняться мрії великого поета і українська земля, прекрасна і нескорена, здобуде своє щастя! Слава Україні!
 
 
Рудик Дар’я,
учениця 11-ФМ класу
Чи можливе ідеальне суспільство без ідеальної сім’ї?
Можна все на світі вибирати, сину,
Вибрати не можна тільки Батьківщину.
Василь Симоненко

   Чи можливе ідеальне суспільство без ідеальної сім’ї? Ні! У сім’ї створюється фундамент особистості,яка незабаром стане повноцінним членом
суспільства. Минають роки,але кожен із нас пам’ятає батьківську хату,босоноге дитинство,стежину до рідного краю.Де б не була людина?Але
думками лине на Батьківщину.
    Чужий край…Сірий холодний Петербург… Морок, холод, безнадія…Самотність, відчай…А в серці Тараса Шевченка - вишневі садки,розлив могутнього Дніпра,ніжний голос неньки,суворий образ батька,кохання до Оксаночки,мрії про щасливу сім’ю:
А я так мало, небагато
Благав у Бога, тілько хату,
Одну хатиночку в гаю,
Та дві тополі коло неї,
Та безталанную мою,
Мою Оксаночку…
Але все частіше пронизував серце поета нестерпний біль родинних трагедій,про які розповідав у своїх поезіх. Шевченко зібрав воєдино страждання нещасних матерів усіх епох і схвильовано розповів про них цілому світові. Закохані й щасливі,зневажені і горді,жінки–покритки…Українки!Ви готові віддати своє життя заради дитини. Адже мати - берегиня не тільки сімейного вогнища, а й усієї нації. Від неньки дитина переймає рідну мову,традиції та звичаї народу. Саме тому шанував Кобзар жінку – матір:
І перед нею помолюся,
Мов перед образом святим
Тієї Матері святої,
Що в мир наш Бога принесла...
    Моя ненька прищепила мені любов до знань, допитливість, спостережливість, працьовитість. Матуся в дитинстві розповідала притчу про  двох робітників. Коли їх запитали, чи не нудьгують вони від важкої, виснажливої праці, то вони відповіли, що будують собор Святого Петра, фундамент якого заклали ще їхні батьки. Тобто, ці маленькі й безіменні люди впевнені, що й проста, непомітна праця є творчою та вливається у величне будівництво собору, який навіки увійде в скарбницю загальнолюдської культури, а значить - духовності, що сімейний труд врятує їхні серця від гріха та злиднів. Я виросла в родині лікарів. У майбутньому хочу приносити користь суспільству: буду лікувати людей,продовжувати справу,яку розпочали мої батьки.
На жаль,у наш час є сім’ї з жахливими умовами проживання. Горе-батьки не займаються вихованням дітей. Сподіваюсь, що таких сімей ставатиме менше.
   Отже,ідеального суспільства немає без ідеальної сім’ї.У творах Тараса Шевченка – образ гармонійної родини з хатою та садком,але згодом це й духовний дім ,що його людина «будує, як рай, який, зрештою,залишається у вічності.»:
І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син, і буде мати,
І будуть люде на землі.
 
 
Ірина Зарівняк,
учениця 11-ІФ класу
Я завжди з вами
   Це я – твій Шевченко… Останнім часом ти почав замислюватися над запитаннями: «Як сенс життя впливає на долю? Що таке правильна життєва дорога?» Знайти відповіді на прикладі гайдамаків непросто. Для одних – це життя як тихий струмок з легким подихом вітерця, для других – це море з вечірньою загравою, а для третіх – це океан з блискавкою та громом. Поряд з нами живуть люди, які вміють відчувати ближнього та вболівати за нього. А є і такі, що лише чують, бачать, «кайданами міняються, правдою торгують». На жаль, саме життя – це не казкова історія. Життя – це прекрасна боротьба за «розкування і братання задля волі». Саме це я намагався тобі розповісти за допомогою крилатих посланців – віршів.
   Я завжди був поряд з тобою і твоїм народом. Впізнати мене могли й не одразу. Моє тлінне тіло знаходиться в землі, але мої думки живуть вічно в серцях і душах кожного. На Майдані моїм гучномовцем, що «вітав і тихо прочитав», був Сергій Нигоян, у Парижі – Ален Делон, у Польщі - Анджей Северін. Так, їх десятки й сотні, тисячі й мільйони.
   Нелегко змітати з облич людей та їхніх душ страх, змивати або випалювати рабське тавро вогнем надії і «словом святим»! Я вчив кожного безстрашно дивитись у вічі катам! Я стояв оборонним щитом перед «рабством, подножкою, гряззю Москви», перед холодними крилами видимої смерті! Я вчив не робити кроки назад у боротьбі за рідну землю на прикладі гайдамаків! Я виковував «душі козацькії, козацькую волю» новітніх Кобзарів, вчив «розкуватися й брататися», «навчатись і свого не цуратись», «шукати доброго добра, добра святого».
   Я оплакував разом з матерями тіла їхніх дітей, закатованих російською агресією. Я разом із полоненими «Азовсталі» переносив тортури і нелюдське поводження рашистів. Я був з херсонцями, які чинили опір «руському міру». Я був у ваших серцях, словах, очах, вчинках… Я завжди був поряд… Я – це ви…. Ви – це я... І так буде завжди!
Поетів вогонь
(авторська поезія)
Навколо тиша… Запах волі…
Нам листя можна лиш почуть.
Десь мурашня повзе у полі,
Лише кульбаби десь ростуть…
Почуємо, як качка кряче,
Цвіркунчик грає на душі.
І ясен-дерево там плаче…
Там вірш палає у вогні.
І автор там сльозу пускає,
Вдивля у вогняний язик.
І плач спиртним все запиває.
Але нічого. Він же звик.
Слова побачим у вогні,
Що змусять від страху дрижати.
Щоб зрозуміть це – ми малі.
Той, хто писав лиш може знати.
Хто спалював усі сторінки,
В які вкладав своє життя,
Хто болю всі пізнав відтінки,
Чиї слова живуть в вогнях…
 
Ніка Воронова,
учениця 11-ТХ класу
Шевченко в моїй душі

Кобзарю!
Знов
до тебе я приходжу,
бо ти для мене совість і закон.
Прости, що я дрібницями тривожу
твій вічний і глибокий сон.
А, може, це і не дрібниця.
Ти ж бачиш сам, які складні часи:
Великі струси.
Перелом традицій.
Переосмислення краси.
Ліна Костенко
   Нещодавно, 9 березня, ми відсвяткували день народження Тараса Шевченка. З дитинства моя мама читала мені поезії Кобзаря. І я бачила мужні образи Івана Підкови, нескорених гайдамаків, страждала разом з Ярославною, Катериною та Ганною, милувалася краєвидами рідної землі.
   Спогади про Тараса Шевченка та його твори супроводжують мене впродовж усього життя, особливо останній рік. У моєму житті було дуже багато перепетій, я перебувала в окупації та виїжджала з окупованої території під звуки вибухів та пострілів. Це все дуже страшно, але ми не здавалися ні на мить, а протистояли ворожим незваним кремлівським гостям, виходячи на мітинги. Окупанти намагалися посіяти в наших душах смуток та безнадію. Але слово Кобзаря, опалене гарячим степовим вітром та окрилене любов’ю до рідної землі, стояло на варті рідної землі. На мітинг я приготувала плакат з пророчими слова поета: «Борітеся – поборете, вам Бог помагає!».
   Виїжджаючи з окупації, я бачила в степу курган. Які загадки таїть він у собі? Чий життєвий шлях завершився тут? Мовчить курган… Уже багато років криє він у собі таємницю поховання. І буде мовчати. Це німа пам’ятка історії.
   Можливо, тут спочивають козаки – захисники нашої країни. Саме в таврійському степу вперше для мене пролунало Шевченкове слово з уст моєї матусі:
Було колись — в Україні
Ревіли гармати;
Було колись — запорожці
Вміли пановати.
Пановали, добували
І славу, і волю;
Минулося — осталися
Могили на полі.
   Споконвіку бореться Україна зі своїми московськими ворогами, але шевченківське слово підтримує сміливим маніфестом проти загарбників. Слова Тараса Григоровича лунають завжди і всюди, піднімають на боротьбу народи, підтримують наших солдат, наших сміливих воїнів, підтримують людей, котрі втратили будь-яку віру в щасливе майбутнє.
   Нещодавно, перебуваючи в столиці, я була на Чернечій горі, на могилі видатного українського письменника Тараса Григоровича Шевченка, який, дійсно, своїм гострим поглядом дивиться на Дніпро. Сподіваюсь, що всі його мрії про вільну від московитів Україну здійсняться:
Поховайте та вставайте,
Кайдани порвіте
І вражою злою кров’ю
Волю окропіте.
   Бажання повинні збуватися… Багато, про що мріяв Тарас Шевченко, на мою думку, здійснилося. Я сподіваюся, що з часом наша країна перетвориться в «земний рай», який бачив у своїх мріях Кобзар.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
Дата публікації: 09.03.2023

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Контакти

Адреса: м. Херсон, вулиця Полтавська, 89
Телефон/Факс: +380 552 292 071
Мобільний телефон: 380968992531
e-mail:https://liceyxop@ukr.net
https://t.me/licey_naukovyy2023

Опитування

Питання: Оцініть новий сайт

Архів
Квітень 2024 (8)
Березень 2024 (22)
Лютий 2024 (20)
Січень 2024 (10)
Грудень 2023 (17)
Листопад 2023 (18)